Oombedd tänkte jag nu bjuda på mina erfarenheter när den nu fyller 20 tusen inom ett par veckor.
Under de första två åren byttes generatorn(för säkerhets skull) och AC’n reparerades på garantin. Generatorbytet gjorde att halvljuslamporna håller lite längre men jag vet hur man byter lampdjävlarna om man säger så.
Bromsar
Vid 7000 mil började bromsarna kärva med vibrationer och dålig bromsverkan som följd. Skivorna slets väldigt illa med höga/breda kanter både in mot navet och i ytterkant och när det var som värst var det svårt att få stopp på bilen som ju egentligen har bra bromsar. Pga av ett missförstånd svarvades skivorna vid 8000 mil och det fungerade bra ett tag, men skivorna slets fortfarande illa och jag tog av dem minst en gång per år för at med vinkelslip åtgärda nämnda ”slitagekanter”. Gjorde man inte det fick man missljud och dålig bromsverkan.
Lyckades behålla skivorna ett par år till men vid 13-14000 mil bytte jag skivor och valde då Mekonomen/SBS då jag inte är imponerad av Hyundais orginalkvalitet. Resultatet är skivor som håller mycket bättre med betydligt bättre slitagebild.
Handbromsen behöver lite kärlek med justering ett par gånger per år(när man kör 4000 mil per år). Länkaget inne i trumman har jag haft isär och smörjt upp ett par gånger de sista 3 åren. Ett måste för god funktion.
Ser till att lyfta av oken och göra rent och smörja(även glidgultarna)någon gång per år. Också ett måste för bra bromsar och slitage, men enligt mig en fullt naturlig service på en bil som rullar mycket.
Mycket trevliga bromsar att skruva med, klassisk konstruktion på handbromsen med manuell justering som fungerar bra.
Är du minsta osäker på dina bromsar så gå ut och gör ordentliga bromsprov och säkerställ att det funkar som det ska. I vardagskörning kan du ha värdelösa bromsar utan att märka det.
Krängningshämmarstagen bytte jag runtom vid 16000 mil, men borde ha gjort det vid tio tusen. Uj vad tyst, fin och behaglig bilen blev.
Torkararmen på bakrutan har suttit fast sedan 10k mil men jag funderar på att laga det någon gång

Dieselmotorn på 115kh går bra och billigt. När jag närmade mig slutet på 15000-milagarantin satte jag i en trimbox och fick en mycket trevligare bil att köra. Bottenvridet ökade ordentligt och jag kunde nu köra på 5’an i 70 och 4’an i 50. Med boxen uppskruvad på max blir det lite löjligt, men roligt, med en tydlig turboknuff som gör komforten lidande. Jag brukar köra med inställningen 5-6 av 9 möjliga effektlägen. Oförändrad förbrukning.
Motorn har börjat svettas lite olja de senaste två åren men inget som märks på stickan eller lämnar fläckar på marken. Osäker vart läckaget kommer ifrån men det är i generatoränden på motorn och ser ut att komma uppifrån toppen. Någon som har idéer?
Startmotorn började klicka vid 16000 mil och det blev snabbt värre.
Till slut började jag undersöka priser och det var faktiskt bara några hundringar dyrare att gå till Hyundaiverkstaden med jobb och material än att köpa en ny på mekonomen och skruva själv.
Till slut blev jag förbannad och tog ner startmotorn och gjorde rent anslutninarna ordenligt och la på ordentliga klattar med kopparpasta på anslutningarna och sen dess har den funkat perfekt igen.
Generatorn är stark jämfört med många andra moderna bilar. När man råkar dra ur batteriet med kupebelysningen tänd i en vecka är det bara att startkabla och köra till jobbet(6 mil) och sen är allt ok igen. Batteriladdare har aldrig behövts i de lägena.
Vardagsmekande är en fröjd och oljebyte, luftfilter, bromsar skruvar jag gärna med. Mycket hellre skruva med Hyndan än med frugans Passat 06a.
Jag skruvar själv med Hyndan pga två skäl.
Ursprungligen för att den lokala märkesverkstaden är oduglig och skruvar sönder bilen för mig.
Nu för tiden är det enkelt sätt att spara pengar om man har verktyg och lite mekarbakgrund. Nu i helgen bytte jag Olja/filter/luftfilter för 1400 kronor vilket ju är betydligt billigare än 4000 spänn hos en verkstad som jag inte litar på.
Det är en mycket trevlig bil att dra släp, husvagnar och båtkärror med, men högt kultryck är inte önskvärt.
Startar även när det blir MYCKET kallt. Har dragit igång den i 28-29 minusgrader utan motorvärmare, men fick faktiskt en felkod vid ett par tillfällen i landsvägsfart i de här temperaturerna. Parkerade man ett par minuter och startade om så gick den ok igen. Märkesverkstaden säger att det berodde på att ett par rör/slangar till partikelfiltret fryser i fartvinden när det blir riktigt kallt, men det tinar när man sänker temperaturen.
Bilen är trevligare på vägen med 15-tummare iän 16-tummarna som kommer original. Speciellt när sommardäcken börjar närma sig slutet på karriären så blir bilen MYCKET sämre på vägen (spårar och vinglar)
Har även kört på en älg och över ett rådjur.
Älgen tog vi i låg fart. men fick en stor älgtjur, på rygg tvärs över huven. Några bucklor i huven, en buckla i A-stolpen och lite pälskladd på rutan, men sen åkte vi hem.
Rådjuret snubblade precis innan smället så det tog vägen under bilen på sin färd mot de sälla jaktmarkerna. Inga slynliga skador annat än skav på frontspoilern och en polerad skyddsplåt på katalysatorn.
Nu är bilen betald och jag tänker behålla den ett bra tag till.
Min önskelista över saker som kunde vara bättre är ju mer baserat på vad som finns på betydligt dyrare bilar, men det finn ändå en lista.
- Växelspaken känns lite billig med tråkig känsla på det allra första årsmodellerna.
- Bränsleförbrukningen kunde varit lite bättre. Mina ständiga 0,52 blandad körning (med nästan bara landsväg) är inte imponerande jämfört med många andra på marknaden.
- Lite väl mycket vägljud
- Ljuset är inte bäst på marknaden.
- Tar god tid på sig att få upp motortemp.
…men det är som sagt en ganska löjlig lista på en bil som jag är väldigt nöjd med.