Annons
Annons

62
Jörgen Jönsson skrev:Och till Goran varför skall en akademiker per automatik tjäna mer än en bilmekaniker, det skall vi väl låta marknaden reglera?
Tillgång och efterfrågan, du vet!
Ja, precis! Ett steg mot detta är att inte pumpa ut större kvantiteter akademiker än marknaden kan ta emot.

Sedan vore det intressant att veta varför denna tillgång och efterfrågan skiljer sig såpass mot andra länder, där någon proportion mellan skikten i tjänstesektorn fortfarande finns...

63
Antagligen för att "för många" vill läsa och för få jobba med händerna!
När inte ens goda löner kan få ungdomar till hantverksyrkena vad gör vi då?
Du reparerar kanske din bil själv, alla kan inte det!
Alla är lika viktiga i ett samhällsbygge, att tycka vissa är viktigare än andra ställer i varjefall inte jag upp på!
Citroen C4 Picasso Exlusive 2014
Hyundai i30 CW 1,6 CRDi Aut Kombi Crystal White -10 0,71 l/mil :)
KABE Onyx GL KS B8 - 04 :(

64
Jörgen Jönsson skrev:Antagligen för att "för många" vill läsa och för få jobba med händerna!
Antagligen inte. Att fylla utbildningsplatserna är inget problem, det är politikerna som öppnat upp alldeles för många för att kunna stoltsera internationellt med högutbildat folk. Att de sedan är arbetslösa talas det inte lika högt om... Att plugga är ingen mänsklig rättighet - tyvärr har det blivit så idag, vilket förstås resulterar i att en examina blir mindre värd än den är på andra håll i världen.
När inte ens goda löner kan få ungdomar till hantverksyrkena vad gör vi då?
När inte ens goda löner kan få ungdomar att vilja leva fattigt och slita på högskola i flera år, vad ska då motivera dom till det?
Du reparerar kanske din bil själv, alla kan inte det!
Alla är lika viktiga i ett samhällsbygge, att tycka vissa är viktigare än andra ställer i varjefall inte jag upp på!
Jag håller med dig, jag har aldrig sagt något annat! Däremot ska det löna sig att slita utan betalt i flera år. De sökande till högskolan minskar drastiskt, jag ser själv hur begåvade vänner väljer bort högre studier för ett jobb, medan platserna istället fylls av naiva medelklassprinsessor som lider av någon slags hybris efter goda studieresultat på ungdomsdagiset som benämns gymnasium.

65
När inte ens goda löner kan få ungdomar att vilja leva fattigt och slita på högskola i flera år, vad ska då motivera dom till det?
Vad då inte kan? Dom är ju för många inte för få, du skriver det ju själv!?
Vi skall kanske införa planekonomi så folk gör som "vi" vill och inte som dom själva vill!?
Nä, trodde inte det! :?

mvh
JJ
Citroen C4 Picasso Exlusive 2014
Hyundai i30 CW 1,6 CRDi Aut Kombi Crystal White -10 0,71 l/mil :)
KABE Onyx GL KS B8 - 04 :(

66
På de populära utbildningarna kommer det alltid finnas studerande - men frågan är varför de är där och vilka det är. Min högst personliga uppfattning - som nymuckad från gymnasiet - är att de begåvade och självständiga väljer bort högskola eftersom det faktiskt inte lockar - arbetsmarknaden för akademiker är, enligt dom själva, ett skämt.

Kvar finns vissa (ursäkta uttrycket) svagare individer, som ser högskola som en självklarhet om man gått studieförberedande linjer på gymnasiet, och trycket hemifrån att studera vidare samma höst efter gymnasiet är enormt. Tillsammans med fd elevrådsledamöter och andra naiva förtroendeuppdragsjägare börjar dessa studier vid Ludvika Högskola och får vid examen heltidsanställning som svarttaxiförare. När det även på AMS websida står att det finns ett "stort överskott" på ekonomer bör man fråga sig om det är klokt med ytterligare högskoleplatser.

Kvaliteten på de studerande sjunker och därmed även värdet av en examina - att det de facto förhåller sig så torde vara oomkullrunkeligt, den minskade viljan bland befolkningen att studera (10% färre på ett år!) talar för sig själv.

För övrigt ser jag inte parallellen med planekonomi och begränsade studieplatser...? Självklart ska folk få studera om dom själva vill - och uppfyller ställda krav. Att komplettera sin gymnasietid med ett års komvux i betygshöjadne syfte och sedan påbörja en eftertraktad utbildning är på intet sätt en indikation på kunskap och studieförmåga, utan ytterligare en räkmacka in på högskolan. Politikerna väljer att inte se detta, men arbetsgivarna gör det.

Frågade man mig borde alla urval till högskolor föregås av kunskapstester a la högskoleprovet. Finns det något bra argument MOT detta?

Och nej, mitt resultat på högskoleprovet är inte bra. Däremot tycker jag att hundraprocentigt urval efter kunskapstester skulle öka kvaliteten på utbildningarna istället för att som nu öppna upp varenda utbildning för vem som helst.

Summan av kardemumman - åtgärder måste vidtagas för att locka fler arbetsvilliga, verklighetsförankrade och begåvade människor istället för de som pluggar för att göra föräldrarna stolta.

67
Angående den "senaste skandal-händelsen" i slutspurten av valrörelsen.

Företrädare för Socialdemokraterna är ta mig F.. dummare än lovligt. Med huvudet på sne och påklistrad sorgsen blick går de ut i media och talar om vilken oerhörd skada partiet har lidit tack vare "dataintrånget". Det är just tack vare denna händelse som valrörelsen hittills gått så dåligt för partiet och inte för deras förda politik. Hade inte detta förödande intrång skett, så hade deras valrörelse sett helt annorlunda ut å gått mycket bättre.

Vad jag menar med "dummare" är att tror Sossarna verkligen på allvar att "VI" svenska folket bildar oss en uppfattning om ett helt parti, enbart på uppgifter om vad någon enskild intelligensbefriad medlem från "motståndarlaget" pysslat med?
Personen ifråga skall ju också enl. media vara duktig inom datorområdet. Men hallå, sitter man då och loggar in sig på en dator som lätt kan identifieras via IP-nr. och som tillhör Fp?
Svar: - JA om man vill att det hela skall uppdagas, ställa till skandal och skada Folkpartiet (Alliansen), men inte för sossarna.

Klart det är mumma för sossarna att komma med dessa avslöjande heta uppgifter bara ett par dagar före valet, så man har något att skylla på. Om "intrånget" uppdagades redan i mars - 06 och man inom partiet känt till detta, så verkar tidpunkten att "släppa bomben" först nu som mycket väl vald. Borde man inte polisanmält direkt?
Näe har lust att "vända på steken" och ställa frågan: Hur mycket från fick den f.d. liberale ynglingen betalt "under bordet" från S för att ställa till med en indirekt skadal för Alliansen i slutskedet?

Nope, jag ser detta enbart som om Persson och hans gelikar återigen försöker skylla ifrån sig och gör allt för att flytta focus från det som faktiskt valet gäller -den nuvarande/framtida politiken. Vi svenskar är inte "helt kokta" som sossarna tycks tro. VI väljare lägger för 17 vår röst i första hand på de parti som för/kan föra en politik vi tror är bäst för oss och inte på någon enskild händelse som inte har ett dugg med politik att göra!

Tack för ordet!
Rent generellt tycker dessutom att politiker är LIKA GODA KÅLSUPARE ALLIHOPA!

stefan demert sjöng:
Politikern är en luring, ja en riktig luring å de e dom allihop
Guld och gröna skogar skall de bli när HAN får makt
När valet sen är över har HAN glömt vad HAN har sagt...etc.etc.
:wink:
Senast redigerad av nimbusen den 05 sep 2006, 13:21, redigerad totalt 1 gånger.
S-F 2008 crdi exklusive automat, fabr monterad taklucka superior red

68
Goran skrev: Summan av kardemumman - åtgärder måste vidtagas för att locka fler arbetsvilliga, verklighetsförankrade och begåvade människor istället för de som pluggar för att göra föräldrarna stolta.
Åtgärder måste väl vidtagas för att inte människor pluggar för att göra sin föräldrar stolta. Går man på högskolan är man vuxen nog , arbetsvillig och verklighetsförankrad och begåvad ...för att välja studier för SIN EGEN skull och inte för att göra föräldrar stolta

Stahl

69
Rent generellt tycker dessutom att politiker är LIKA GODA KÅLSUPARE ALLIHOPA!
Kan inte begripa varför alla besserwissrar inte engagerar sig politiskt?
Ni som vet allt och kan allt!
Då skulle vi ju slippa alla "dumhuvuden".
Så fantastiskt det skulle bli, ett utopia i verkliga livet!:D

Nu menar jag inte specifikt er här, dom finns överallt, på jobbet, i fikarumen osv.
Och jag är oändligt trött på dom, de flesta jag mött under ca 35 år är då sannerligen inga föredömen!
Detta eviga gnäll! :evil:

Det är också min övertygelse att politiker är hederligare än svensken i genomsnitt!

Ingen kommentar om artikeln i DN, så klart den stämmde ju inte med er "verklighetsuppfattning". :(

mvh
Jörgen Jönsson
Citroen C4 Picasso Exlusive 2014
Hyundai i30 CW 1,6 CRDi Aut Kombi Crystal White -10 0,71 l/mil :)
KABE Onyx GL KS B8 - 04 :(

70
Kan inte begripa varför alla besserwissrar inte engagerar sig politiskt? Ni som vet allt och kan allt! Då skulle vi ju slippa alla "dumhuvuden".

Undra om:
- det finns någon mer än Jörgen Jönsson, som påstår att "vi" icke politiker är besserwissrar bara för att vi ifrågasätter och inte likt ett dumhuvud, köper o går på allt som utlovas från "politikern"? :shock:

- det finns någon mer än Jörgen Jönsson, som anser att hederlighet är mer vanligt förekommande bland svenska politiker är hos svenskarna i övrigt? :shock:

- det finns någon mer än Jörgen Jönsson som vet hur vi andra i olika frågor, skall resonera tycka/tänka?
S-F 2008 crdi exklusive automat, fabr monterad taklucka superior red

71
Jag lägger min röst på Jörgen J - i den här debatten. :D

/BengtB
Nu CM 2007 Comfort-5 V6 Aut Satin Beige. Förut V6 GLS 2001 resp V6 GLS Excl 2004.

72
Undra om:
- det finns någon mer än Jörgen Jönsson, som påstår att "vi" icke politiker är besserwissrar bara för att vi ifrågasätter och inte likt ett dumhuvud, köper o går på allt som utlovas från "politikern"? Shocked
Vem säger det? Men gnäll vid "frukostbordet" leder väl ingenstans? Inte framåt i varjefall möjligen nedåt pessimism är väl ingen bra grogrund för framtidstro!
det finns någon mer än Jörgen Jönsson, som anser att hederlighet är mer vanligt förekommande bland svenska politiker är hos svenskarna i övrigt? Shocked
Det tror jag de flesta tycker om dom får tänka på saken en stund, så många mördare, rånare och övriga våldsverkare finns väl inte i den kretsen!
Vi svenska folket är knappast bättre!
Lögner, svartjobb, fildelning och annat fiffel har ju närmast blivit en folksport!

- det finns någon mer än Jörgen Jönsson som vet hur vi andra i olika frågor, skall resonera tycka/tänka?
Jar har väl inte talat om vad ni andra skall tycka, ni får tycka vad ni vill, om jag också får det?
Det höga tonläget i debatten rent allmänt kommer väl oftast från borgerliga sympatisörer, eller?

Mitt inlägg var inte riktat personligen mot dig nimbusen, utan lika mycket en reaktion på debatten i stort.
Är ingen vänster-fanatiker men lite sans och balans hade inte skadat, vi har det oförskämt bra i Sverige jämfört med stora delar av övriga världen.
Därmed inte sagt att det är felfritt, men dit lär mänskligheten aldrig komma.
Att tro på några stora förändringar/ förbättringar med Socialmoderaterna tror jag är ganska naivt.

Tycker
Jörgen Jönsson
som ej har partibok
Citroen C4 Picasso Exlusive 2014
Hyundai i30 CW 1,6 CRDi Aut Kombi Crystal White -10 0,71 l/mil :)
KABE Onyx GL KS B8 - 04 :(

73
Tror att det var Maud Olofsson nu i söndags som nämnde en gammal sanning:
"Bästa försäkringen mot dåliga politiker är att bli en själv".

Finns ett visst mått av dubbla bottnar i det uttrycket som man kan suga på ett tag... :mrgreen:


Felet med politik är att den diskuteras för sällan, och för lite.
Vi valsar runt gröten som om vi hette Katt och låtsas som ingenting.
Sedan - PANG, så korvstoppas vi fulla under slutspurten i valet.

Alla vet att i teorin så innebär utökningen av mandatperioden från tre till fyra år större möjligheter för genomförandet av en politik, men fasen vet om det stämmer; det är först nu, i år som det plötsligt är möjligt att genomföra reformer och förändringar.
De tidigare tre åren har varit stendöda och allt har traskat runt i en sövande grötlunk.
Men nu minsann, vart enda parti har stora planer och blicken mot horisonten. Hurra! Det borde vara val varje år!!!


@ Jörgen Jönsson

Jag kommenterar gärna din länk!

Nuförtiden verkar det som det främst är vissa utländska debattörer som är angelägna att vi skall revitalisera "Den Svenska Modellen" - inte ens Sossarna har i praktiken verkat för den det senast decenniet! :wink:

Tyskland, som sedan Willy Brandts tid har skuggat oss har dragit öronen åt sig nu när man börjar närma sig svenskt skattetryck, och sett vad det ger. Kan berätta för dig att den som står upp och argumenterar för "Den Svenska Modellen" på tysk mark får det hett om öronen...

Du skriver en annan intressant sak:
vi har det oförskämt bra i Sverige jämfört med stora delar av övriga världen.
och jag kan ge dig rätt - om man jämför med utvecklingsländer!

Om vi däremot jämför med närliggande länder som har liknande förutsättningar så klappar vi igenom rejält:

Ett äkta EU-land som Finland drar ifrån så det skriker om det.

Ett EU-land som är lika halvhjärtade medlemmar som vi är Danmark;
sundare siffror och bättre prognos än Sverige.
Det svider att betala 1,27 för en Dansk drottning!

Att jämföra Norge är inte riktigt fair med tanke på deras (ändliga) naturresurser - men den bedömning gör inte omvärlden.
1,17 för en Haakon!


Sverige uppvisar däremot en alldeles enastående produktivitetsökning!

Vi lyckas spotta ur oss mer produkter och hantera mer ärenden än någonsin tidigare, men utan att sysselsättningen går upp anmärkningsvärt mycket.

Många utmålar detta som odelat positivt, men jag ser många omkring mig som går på knäna, eller skulle vilja expandera ytterligare i Sverige - men väljer att antingen låta bli, eller lägga bort jobb utomlands - bara för att de inte vill eller vågar anställa på hemmaplan.

Om inte annat så är de senaste årens våldsamma produktivitetsökning det yttersta beviset på att vi varit för slappa och liknöjda tidigare!


Swedefe
SM-CRDI 2002 22.500 mil
bytt mot
SM-CRDI VGT 2005 15.500 mil
bytt mot
CM-CRDI R 2010 15.500 mil and counting

74
Nej, någon borgerlig sympatisör är jag inte...artikeln du länkade till var för övrigt bra - det är lite underligt att de blå blir i majoritet just vid toppen av en högkonjunktur, medan regeringspartiet åter vann när det gick desto sämre vid förra valet.

Jag gillar den socialistiska ideologin men även välfärd kan bli för stor - och då när man tappar kontroll över socialförsäkringssystemet. Allt för många kan obehindrat lata sig hemma och leva gott, dessa gör halvhjärtade försök att skaffa jobb och skyller på arbetsmarknaden, medan andra har två jobb...

Sedan finns det massa arbetsovilliga som pluggar tramskurser på högskola år efter år eftersom det är slakt och studentliv passar dem perfekt. Jag vet inte riktigt vilket parti som förespråkar det - men lösa kurser och yrkesutbildningar med inrikning mot påhittade jobb ska tas bort från samtliga högskolor - inte bara för att det är larvigt utan för att fler ska sysselsättas och uträtta något produktivt, simply tillföra samhället något istället för att kosta skattepengar.

Om man sparade in skattestålar på sådant trams, diverse "kulturbidrag" och allt det handlar om, så är jag övertygad att tillvaron för arbetare såväl som akademiker skulle förbättras. Uppfatta mig inte fel Jörgen, jag anser inte att någon här är dum och jag befinner mig själv på botten av samhällsskikten, så tro inte att jag ser ner på nån. Däremot beundrar jag arbetsvilliga personer och ser gärna till att arbete belönas i större utsträckning än idag. Effektivitet och produktivitet skulle vara mitt partis slagord, och vi hade kämpat för att

-arbete ska löna sig
-utbildning ska löna sig

och dessutom

-Bilister ska inte subventionera kollektivtrafiken.

Transport KOSTAR pengar, alla ska stå för den. Bensinskatten går till kollektivtrafik, trängselskatt går till kollektivtrafik...kan inte pendeltågsbiljetter bekosta vägunderhåll istället?

/Goran - som anser politiker vara ärligare än medelsvensson, men ändock inkompetenta hycklare. Sympatiserar inte med något parti.

75
...men, att ställa sig utanför och inte sympatisera med något parti - är inte det lite fegt?
Speciellt om man har starka åsikter?

Det blir så himla enkelt att efter 1, 2 eller 4 år stå med armarna i kors och muttra
"Vad var det jag sa...?"


Fungerande demokrati kräver att man drar sitt strå till stacken, det minsta som krävs av oss är att vi lägger en röst på det vi tror på - i bästa fall, och i sämsta fall på det minst dåliga alternativet.

Är man fortfarande missnöjd med existerande partier så är det bara att ge sig in i det som avviker minst från ens uppfattningar och börja påverka inifrån - eller starta nytt. Varså god och skölj!


Vi har rösträtt, men Belgien par exemple har faktiskt röstplikt!
Sug på den, gott folk!



Swedefe
SM-CRDI 2002 22.500 mil
bytt mot
SM-CRDI VGT 2005 15.500 mil
bytt mot
CM-CRDI R 2010 15.500 mil and counting