Annons

Halvljuset

1
Finns det någon som har haft eller har problem med att santan käkar H4 lampor. Min är 1 månad gammal har fått byta lampa 3 gånger vä fram, när jag skulle byte 3 gången upptäckte jag att lampsockeln hade smält ihop till en klump. :( (m.a.o. väldigt varmt).Drog järnet :evil: till verkstaden i sätra och bad dom titta på det här. :?: Kom tillbaka efter 2 timmar fick besked om att man har beställt en ny strålkastare vä fram men inget besked om varför detta hänt.Jag frågade men ingen visste :!: men man har fixat felet provisoriskt, Dom ringer när dom fått hem en ny strålkastare. :idea:
Annons

2
Någon onormal förbrukning av stråkastarlampor har jag inte varit med om under mina fyra år som Santa-ägare. Snarare tvärtom.
Men jag förstår inte vad själva strålkastaren kan ha med saken att göra. Har Du Marko fått någon förklaring till detta?
Det låter ju verkligen som ett elektriskt problem, och då borde väl felet ligga i kontakten (den man "trär på" H4-lampans kontaktstift) eller nånstans längre bak i kedjan.
Eller har kanske även strålkastaren blivit förstörd av värmeutvecklingen?

/BengtB

Halvljuset

3
Hej Marko
Håller med Bengt det låter mera som ett elfel att den ger för mycket ström.
När man startar en bil så blir det en strömtopp i ca.1/2 sekund men det verkar som om din strömtopp består.
Jag skulle gissa att du har ett fel i generatorn som ger för mycket ström J

Jag är inne på min andra Santa och har endast bytt glödlampa vid ett tillfälle

/Sante

4
Japanska bilar har alltid beskyllts för att "ladda mer" - dvs vara utrustade med laddningsregulatorer som tillåter högre laddningspänning än de vanliga 14,4 volt man är van vid.

Skillnaden är inte många tiondelar, taket till överladdning och sulfatering av batteriet ligger inte långt borta - men jag har alltid funderat över varför japanska, och senare andra asiater valt denna något högre laddspänning.

En sjöman med vida vyer och stort bilintresse - tidvis bofast i Japan lämnade en plausibel förklaring;

Japanska bilkonsuktörer lämnade tidigt likströmsgeneratorer bakom sig till förmån för växelströmmare som lämnar högre laddeffekt på låga varvtal. Man satte laddningsregulatorn till att lämna lite högre spänning än sina kollegor ute i världen bara för att en stor del av bilarna lever sitt liv i storstädernas ändlösa köande!

Eftersom Japanska biltillverkare också är regionens motor och mentor applicerades samma teknologi på de nystartade tillverkarna runt om i Asien.

Sant? Ingen aning - men det är den enda vettiga förklaring jag hört till den högre laddspänning som asiatiska bilar säljs med.

Asiatiska bilar är kända för att käka glödlampor, speciellt kostbart blir det om man kör med vitoptimerade xenon-compound "30%+" eller "50%+" lampor som kan dra iväg bortåt 250,- paret...


Men när det blir som Marko beskriver med frekventa byten och smält metall så handlar det troligen om bristande lampsäte i strålkastaren, eller fel i kontaktdonet som Bengt B nämner.

Har inte provar att ladda lampor med kraftigare glödtrådar i Santan, men jag vet andra bilar vars kabelstam inte pallar med 100w eller 130w lampor.

Skulle tro att du är av med problemet iochmed bytet av strålkastare - inte omöjligt att man byter kontaktdonet i samma veva.



Swedefe

5
Jag skulle inte rekommendera att använda 100W eller 130W H4-lampor. Det enda i lamphuset som är av metall är clipset som håller fast glödlampan. T o m lampsockeln är i plast!

lampor

6
på min gamla 2,4 så gick båda lamporna fram efter varandra efter 1500 mil
Den nuvarnade 2,7:an som gått 3300 mil har jag än så länge inte behövt byta, på sista servicen bytte dom en trasig skyltlampa.
2,7 förare -03, i 08-land

7
Nu har jag fått en ny strålkastare vä fram
Kanon gäng :D :D :D på verkstaden i sätra
Frågade varför detta hänt men fick inget svar kan varit dålig kontakt i lampfästet.
Vi får väl se hur länge det håller.

8
Kul att höra om duktiga verkstäder.
Ett bra tips kanske, eftersom de i Sätra verkar få beröm av de flesta här.

Vill passa på att nämna angående onormal lampförbrukning, att min förra bil, en japansk Toyota Camry, åt baklampor! Alltså inte 4H, utan små glasbulber utan riktig sockel. Det gick åt 3-4 st per år och de kostade cirka 25 kr/st. Varför de pajade så ofta fick ingen förklaring, men nu när jag läst i detta forum om japansk högspänning börjar det klarna.